Jak nauczyć się być profesjonalnym baristą?

Dziś praca baristy stała się jednym z najbardziej pożądanych profesji. Wraz ze wzrostem konsumpcji kawy i ekspansją dużych sieci, takich jak Starbucks, bariści zaczęli cieszyć się coraz większym zainteresowaniem na rynku pracy. Ile razy wchodziłeś do kawiarni i myślałeś: „Wow, to fajnie być baristą. Chciałbym być baristą! ”. Mamy dobre wieści: dziś droga do kariery baristy jest łatwiejsza, niż kiedykolwiek.

Naucz się być baristą we właściwy sposób
Nie ma jednego, jedynego sposobu, jak nauczyć się być baristą. Istnieje wiele opcji do wyboru. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na naukę online, czy pójdziesz na specjalny kurs dla baristy, upewnij się, że korzystasz wyłącznie wiarygodnych i godnych zaufania zasobów. W przeciwnym razie nie otrzymasz odpowiedniego szkolenia i istnieje ryzyko, że zdobędziesz złe nawyki. Na przykład nie będziesz wiedział, jak eksploatować drogi sprzęt lub będziesz niewłaściwie sparzał mleko , co spowoduje niską jakość wytwarzanych napojów. Wyobraź sobie, że piszesz prawą ręką i nagle będziesz musiał uczyć się, jak pisać lewą ręką. To samo dotyczy umiejętności baristy. Gdy nauczysz się czegoś niepoprawnie, będziesz miał trudności z przestawieniem swojego mózgu, aby robić to inaczej. Dlatego warto zadbać o odpowiednie szkolenie od samego początku kariery baristy. Jeśli zaczynasz od zera i masz trudności z podjęciem decyzji, co musisz zrobić, oto kilka pomysłów dla Ciebie.

Zanurz się w nauce o kawie
Nauka o kawie to ekscytująca przygoda. Jest tak wiele aspektów smaku kawy i tak wiele zmiennych, które wpływają na espresso. Historia kawy jest pełna wzlotów i upadków, a Ty zdecydowanie powinieneś dowiedzieć się, jak kawa stała się najpopularniejszym napojem na świecie. Istnieje kilka świetnych książek o kawie, a w dobie powszechnego dostępu do informacji w sieci Twoje możliwości zdobywania wiedzy są ogromne.

Dowiedz się jak najwięcej o pochodzeniu kawy
Pochodzenie kawy jest jednym z czynników wpływających na jej smak i aromat. Region, z którego pochodzi kawa, jej obróbka, przechowywanie – wszystkie te tematy musisz bardzo dokładnie zgłębić. Znajomość pochodzenia kawy i poszanowanie rolników, którzy ją uprawiali, a także wspieranie uczciwych praktyk handlowych jest bardzo ważna. Za każdym razem, gdy kupujesz filiżankę kawy, zapytaj baristów, skąd pochodzi kawa i co jest w niej wyjątkowe.

Zapoznaj się ze sposobami palenia kawy
Palenie kawy to kolejna dziedzina wiedzy, na którą warto zwrócić uwagę. Większość z nas pije średnio paloną kawę, ponieważ jest jasna i dobrze zbalansowana, ale w niektórych krajach, takich jak Włochy czy Francja, ludzie wolą pić naprawdę ciemną, mocno paloną kawę.

Eksperymentuj w domu
Zainwestuj w dobry młynek, aeropres i wagę, aby dowiedzieć się, jak wypracować najlepszy stosunek kawy do wody. Eksperymentuj z dawką kawy i objętością wody - pomoże ci to opanować umiejętności parzenia ręcznego. Jeśli chcesz zostać profesjonalnym baristą, musisz nauczyć się wielu przepisów na kawę. Warto nawet kupić mały lub używany ekspres do kawy i parzyć kawę w domu w bardziej sprzyjających warunkach.

Weź udział w szkoleniu online dla baristów
Poszperaj w Internecie i wybierz niedrogi, ale niezawodny program szkolenia baristów online. Istnieje wiele takich kursów o bardzo różnych cenach. Wysoka cena nie zawsze oznacza dobry produkt. Ceny niektórych szkoleń są mocno zawyżone, podczas gdy inne oferują równowagę między ceną, a zdobywaną wiedzą.

Ćwicz z ekspresem do kawy
Zanim zostaniesz baristą w pełnym wymiarze godzin, możesz podjąć pracę w niepełnym wymiarze godzin w kawiarni lub restauracji. Nie musi to być Starbucks. Zacznij raczej od niewielkiej kawiarenki, aby na początku pracować w mniej stresującym środowisku. Poza tym większość dzisiejszych restauracji ma ekspres do kawy, aby dostarczać swoim klientom najwyższej jakości espresso. Próbuj różnych możliwości.

Podobne artykuły

Catering kawowy. Dlaczego warto?.


6 rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim zostaniesz baristą.


Jak nauczyć się być profesjonalnym baristą?.


Kilka cech idealnego baristy.