Jak zostać baristą nie mając doświadczenia?

Nie ma jednego sposobu na zdobycie pracy baristy. Prawda jest taka, że wielu wielkich baristów dociera do swojej pozycji lub statusu swoją własną drogą. Ty również możesz również zostawić swój własny ślad. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kawoszem czy dopiero odkrywasz, kim jest barista, masz wiele opcji do wyboru. To zawód na wyciągnięcie ręki. Dlaczego? Bo jeśli rozejrzysz się dookoła, zobaczysz, że zewsząd otacza nas kawa. Ludzie chcą kawy i chcą...


Wyłącznie świeżo mielona! Czy kawa zawsze musi być mielona na świeżo?

Kiedy zaczynasz wchodzić do magicznego świata kawy, uczysz się kilku złotych zasad. Po pierwsze, należy zawsze używać świeżo zmielonej kawy, a wstępnie zmielona kawa z pewnością jest pozbawiona swych cennych właściwości. Ale czy to prawda? Przyjrzyjmy się, kiedy sensowniej jest sięgnięcie po worek zmielonej kawy, zamiast mielić kawę na świeżo. Co nam daje mielenie kawy? Dlaczego w ogóle mielimy kawę? Aby zwiększyć powierzchnię ziaren kawy palonej i umożliwić...


Jak pozbawić kawę kofeiny, czyli o dekofeinizacji słów kilka

Wielu z nas doświadczyło skutków picia zbyt dużej ilości kawy. Drżące dłonie, bicie serca i niepokój to powszechne doświadczenia spowodowane nadmierną ilością kofeiny. Na niektóre osoby nawet niewielka ilość kofeiny może mieć bardzo negatywny wpływ. Kawa bezkofeinowa może być świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy wolą unikać stymulującego działania kofeiny. Kto pije kawę bezkofeinową i dlaczego? Kawa zawiera kofeinę. Uważa się, że ten związek...